

1h
15-20 osób
Dzieci, Młodzież, Dorośli
Czy umielibyście przeżyć w lesie odżywiając się tylko tym, co znajdziecie? Czy znacie jakieś dzikie rośliny jadalne? Dalibyście radę przetrwać niczym Robinson Crusoe w gęstym buszu?
Dzikie rośliny jadalne dookoła nas
Wokół nas rośnie wiele roślin jadalnych. Nie trzeba nawet jechać daleko poza miasto, aby je odnaleźć. Wystarczy krótki, uważny spacer po zieleni miejskiej i już uzbieramy wystarczająco dużo smacznych jabłek, jeżyn, śliwek, czy orzechów włoskich, żeby nie musieć kupować ich w sklepie. Ale kto zadowoliłby się tylko tym? Poszukajmy głębiej, a znajdziemy także dziko rosnącą marchew, borówki, pasternak, łopian, żołędzie, bulwy czyśćca, czy łodygi i liście barszczu zwyczajnego.
Podczas warsztatów nauczycie się:
Dzikie rośliny jadalne w kuchni i survivalu
Dowiecie się, że rośliny, które znacie i na co dzień mijacie, mogą być jadalne. Odkryjecie nowe niepowtarzalne smaki i aromaty, których większość ludzi obecnie nie zna. Zbieranie dziko rosnących roślin to bez wątpienia świetny sposób na zabawę, obniżenie wydatków na produkty spożywcze oraz aktywne spędzanie wolnego czasu. Bogaci w taką wiedzę i umiejętności być może odważycie się nawet na wyprawę do lasu, aby spróbować przetrwać w nim niczym słynny żeglarz z powieści Daniela Defoe.