Dąb czerwony – roślina inwazyjna, zagrożenia, charakterystyka i kontrola

W Polsce obowiązuje zakaz wprowadzania do środowiska i przemieszczania w nim wszystkich gatunków obcych, nie tylko tych uznanych za inwazyjne. Przykładowo, zabronione jest wypuszczanie egzotycznych zwierząt do środowiska lub sadzenie obcych gatunków roślin w naturalnych ekosystemach. Nie można sadzić dębu czerwonego w przydomowym ogrodzie. Od zakazu istnieje szereg odstępstw, które dotyczą poszczególnych związków czy firm. 

Dąb czerwony – jak wygląda? 

Jest to liściaste drzewo, które w Europie osiąga 25–30 m wysokości (w Ameryce Północnej do 45 m) i 50 cm średnicy pnia. Jest długowieczne. Ma gęstą, rozłożystą koronę, a w gęstych lasach korona jest wąska i symetryczna, zaczynając się na wysokości 10–13 m. Liście odwrotnie jajowate, 10–25 cm długości, głęboko klapowane, błyszczące, jesienią przebarwiają się na kolor szkarłatnoczerwony. Drzewo jest jednopienne, wiatropylne, kwitnie w kwietniu i maju, równocześnie z rozwojem liści. Owoce to krótkie, ciężkie żołędzie, dojrzewające po dwóch latach i opadające. Nasiona rozsiewają się przez grawitację lub dzięki zwierzętom.

Liście dębu czerwonego (po lewej), moneta pięciogroszowa z dębem czerwonym (po prawej).

Dąb czerwony w Polsce – skąd pochodzi?

Dąb czerwony (Quercus rubra) to gatunek pochodzący z Ameryki Północnej, gdzie naturalnie występuje na rozległych obszarach, rozciągających się od Kanady aż po południowe Stany Zjednoczone. W swoim rodzimym środowisku rośnie przede wszystkim w lasach mieszanych. Preferuje gleby wilgotne i żyzne, które sprzyjają jego szybkiemu wzrostowi. W Europie, w tym również w Polsce, został introdukowany jako gatunek ozdobny i produkcyjny, z myślą o wykorzystaniu jego walorów estetycznych i użytkowych. Jego obecność okazała się jednak problematyczna dla lokalnych ekosystemów.

Dąb czerwony sprowadzono do Europy w XVII w. jako drzewo ozdobne, a pierwsze wzmianki o jego uprawie pochodzą z Francji z 1630 r. Po szybkiej aklimatyzacji wprowadzono go do lasów, gdzie stał się jednym z najpospolitszych gatunków obcego pochodzenia. Do Polski trafił na przełomie XVIII i XIX w. jako drzewo produkcyjne, a najstarsze drzewostany znajdują się w północnej Polsce. W XX w. był powszechnie sadzony w lasach, z wyjątkiem najwyższych partii Karpat i Sudetów. Obecnie występuje na ponad 83 tys. stanowisk w Lasach Państwowych oraz na prywatnych zalesieniach. W niektórych miejscach jest zwalczany, a w innych wciąż sadzony.

Wpływ dębu czerwonego na rodzime gatunki flory i fauny Polski 

  • Dąb czerwony zastępuje rodzime drzewa i zmniejsza różnorodność biologiczną, jest to gatunek obcy inwazyjny.
  • Drzewo tworzy gęsty podszyt, który blokuje światło, co prowadzi do zaniku wielu rodzimych roślin. Jego liście zawierają związki chemiczne tj. garbniki, przez co rozkładają się wolniej, zmieniając skład gleby i utrudniając wzrost innym roślinom.
  • Choć jego żołędzie są pokarmem dla dzików czy gryzoni, nie są zbyt chętnie zjadane, ze względu na ich twardość. Zwierzęta chętniej zjedzą żołędzie pochodzące np. z dębu szypułkowego. Jego liście nie są chętnie zjadane przez owady, ze względu na wspomniane wcześniej związki chemiczne zawarte w liściach, do których trawienia owady te nie są przystosowane. 
Liście dębu czerwonego w okresie jesiennym. Źródło: Pixabay

Sposoby eliminacji dębu czerwonego

  • Stosowanie metod mechanicznych wiąże się z wysokimi kosztami oraz koniecznością wielokrotnego powtarzania. Wynika to z ciągłego napływu nasion pochodzących z rozproszonych stanowisk, obecności banku nasion w glebie, a także zdolności dębu czerwonego do regeneracji i odrastania z pni. W efekcie skuteczność tej metody zależy od systematyczności działań oraz odpowiedniego zaplanowania całego procesu,
  • Nowe okazy, które wywodzą się z banku nasion zdeponowanego w glebie, mogą pojawiać się w sprzyjających warunkach przez okres nawet kilku lat, co wymaga stałego monitorowania. Usuwanie diaspor polega na dokładnym grabieniu ściółki i żołędzi, które następnie są wywożone z danej powierzchni, aby w kontrolowanych warunkach zostały bezpiecznie spalone,
  • Siewki oraz młode rośliny, które pozostają w warstwie runa, mogą być skutecznie usuwane poprzez ręczne wyrywanie. Stanowi to prostą metodę ograniczania ich rozprzestrzeniania, jednak musimy pamiętać o regularności naszych działań.

Co posadzić w ogrodzie zamiast dębu czerwonego? 

Alternatywą dla dębu czerwonego jest szeroka gama rodzimych gatunków drzew. Są to przykładowo: dąb szypułkowy, dąb bezszypułkowy, grab pospolity, jarząb pospolity, brzoza brodawkowata czy klon pospolity. Wymienione drzewa doskonale radzą sobie w polskich ogrodach, przyczyniają się również do wspierania lokalnego ekosystemu, co z kolei sprzyja zachowaniu różnorodności biologicznej. Wybór rodzimych gatunków jest zatem korzystny zarówno dla estetyki ogrodu, jak i dla ochrony przyrody w naszym kraju.

Źródła:

Wójcik, S. 2008. Dąb czerwony. Las Polski.

Gazda, A., & Augustynowicz, P. 2012. Obce gatunki drzew w polskich lasach gospodarczych. Co wiemy o puli io rozmieszczeniu wybranych taksonów?. Studia i Materiały Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej.

Gazda, A. (2012). Stan badań nad obcymi gatunkami drzew w polskich lasach. Studia i Materiały Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej.

Pietras-Couffignal, K. 2021. Rosliny inwazyjne lasów miejskich Berlina-problemy gospodarcze związane z wybranymi gatunkami oraz metody ich zwalczania.